Schrijven over je leven

Autobiografisch schrijven

Schrijven over je leven is heel anders dan er over vertellen. Geconcentreerd schrijven werkt vertragend. Je schrijft voor jezelf en volgt hierbij je eigen pen. Al schrijvend doe je verrassende ontdekkingen of krijg je nieuwe inzichten. Herinneringen lijken vaak losse fragmenten en voorvallen, maar al schrijvend ontdek je rode draden en terugkerende thema’s. Je kunt op een andere manier naar je ervaringen kijken en verbanden gaan leggen. Gebeurtenissen krijgen een plaats en betekenis. Je krijgt meer inzicht in jezelf, je leven en jouw ontwikkeling.

Wat heeft jouw pen te vertellen?

Schrijftalent of -ervaring is niet nodig om mee te kunnen doen aan deze workshop en het gaat ook niet om de d’s en de t’s. Je schrijft in je eigen woorden over jouw leven. In een groep van maximaal 6 personen gaan we aan de slag met diverse opdrachten rond een thema. Die thema’s kunnen alledaags zijn óf draaien om bepalende onderwerpen in ons leven zoals familie, verlies of de verschillende leeftijdsfases. Aan de hand van de opdracht kies je jouw persoonlijke ervaringen of gebeurtenissen uit om over te schrijven. Hierbij kan alles en is niets fout.Om jouw verhaal te laten groeien en verdiepen schrijven we verschillende opdrachten rondom een thema. Ga terug naar toen en voel, zie, hoor, ruik en proef. Je zult merken dat je pen gaat stromen en de beelden helder en sprekend worden. Of beschrijf jouw ervaring vanuit het gezichtspunt van een ander en laat je verrassen door de inzichten die je daardoor krijgt.

Het (vrijwillig) voorlezen van je eigen tekst kan een waardevol onderdeel van de ervaring zijn, waarbij de veiligheid in de groep voorop staat. Het aandachtig en zonder oordeel luisteren geeft herkenning en erkenning voor je eigen verhaal.  De unieke ervaringen van jouw leven mogen klinken en gehoord worden.

Meedoen? Bekijk de agenda voor de data!

Autobiografisch schrijven is een levenslang cadeau aan jezelf. De ervaringen en thema’s die je kunt verkennen zijn eindeloos, en dat geldt ook voor de mogelijkheden van deze cursus. Misschien wil je liever met een groep vriendinnen of dierbaren komen, heb je een wens voor een specifiek thema, of wil je je bedrijf of organisatie verder helpen met een cursus autobiografisch schrijven voor het team.
Schrijf je in voor een kennismakingsworkshop of de workshopserie óf neem contact met me op voor een cursus of workshop op maat. Ik denk graag met je mee.“Ik zit in de 6de klas. Het is stil in de klas en ik zit met mijn verhalenschrift voor me aan mijn tafel. Ik voel me opgelaten. Op de eerste bladzijde staat een verhaaltje van een halve pagina. Op de bladzijde ernaast staat een mooie tekening. Had ik maar nog een verhaaltje geschreven dan kon ik weer een tekening erbij maken! Om mij heen zie ik dat de andere kinderen druk aan het schrijven zijn. Ik snap niet hoe ze het doen. Ik staar naar de lege bladzijde; hij is groot, wit en vooral enorm leeg. Ik kijk op de klok die tegenover mij hangt boven het schoolbord. Het uur duurt lang. Na een uur, dat veel langer duurt, mag ik het schrift eindelijk dicht doen. Ik voel ik mij bedrukt, want ik weet dat er volgende week weer een uur komt, waarin de lege bladzijde mij nog steeds zal aanstaren. En wat zal de meester wel niet denken als hij mijn lege schrift ziet? ”
 
Ik ben 45 jaar en zit bij de opleiding voor biografisch coach. We krijgen een schrijfopdracht. Oei, dat vind ik lastig. Beschrijf een lastig moment uit je leven van de afgelopen maand. De tip om vooral zintuiglijk te schrijven helpt. Na afloop lezen we elkaar de schrijfopdracht voor. We luisteren naar elkaar, maar geven geen oordeel. Ik voel mij gehoord en bijzonder. Het volgende verhaaltje gaat al gemakkelijker. Mijn pen rolt vanzelf over het papier. Na drie opdrachten ontdek ik dat er een rode draad zit in de verhaaltjes. Verrassend en ontroerend. Het geeft mij inzicht en bewustzijn op deze drie herinneringen.”

Wat zeggen anderen

Idaline:
Wat een mooie workshop en ook nog eens gezellig. Bij Thirza ‘aan de keukentafel’ voelde ik me meteen thuis, waardoor ik zonder schroom kon schrijven wat er in me opkwam. Al schrijvend keer je terug in de tijd. Daarna beschouwen en ontdekkingen doen. In een avondje al nieuwe inzichten. Bijzonder hoe dat werkt. Het delen van de schrijfsels met de andere deelnemers leek me spannend, maar was juist heel mooi. Alleen maar luisteren, alles is goed. Na een ontspannen avond verrijkt weer naar huis. Zeker iets om vaker te doen.

Inge:
Een workshop Autobiografisch schrijven mogen volgen bij Thirza. Wat een bijzondere avond was het! Knus aan tafel in een kleine groep schreven we over onszelf aan de hand van originele en verrassende schrijfopdrachten. Bijzonder hoe je in een paar korte stukjes al patronen, thema's en verbanden kunt zien. Je hoefde je verhaal niet te delen, maar er hing zo'n prettige en veilige sfeer dat we hier stuk voor stuk wél voor kozen, ondanks het feit dat deze groep elkaar niet of nauwelijks kende toen we aan tafel schoven. Thirza leidde de workshop met zachte hand, warm, open en zonder oordelen. Het leverde een bijzondere avond op vol ontroerende momenten, frisse inzichten en ook een hoop gelach en gezelligheid. Een absolute aanrader!

 Maaike:
Het schrijven over mijn leven gaf iets magisch en  een verrassend inzicht. Mijn nieuwsgierig werd geprikkeld en het riep ook weer nieuwe vragen op. De sfeer was licht (ondanks ook beladen thema's) open en gemoedelijk.

Doriene:
Een verrassende ervaring waarin herinneringen door ze op te schrijven veel rijker werden dan ik dacht dat ze waren. Het delen met onbekende anderen gaf een bijzondere verbinding en onverwachte verdieping van het contact. Heel waardevol.

Jacqueline:
Ik vond het bijzonder en mooi om te ervaren dat er door de manier van schrijven opeens herinneringen naar boven kwamen waarvan ik me het bestaan niet meer echt bewust was.
Fijn om te ervaren dat er al snel een sfeer ontstond waarin iedereen zichzelf durfde te laten zien.

 

Elfjes gemaakt naar aanleiding van een workshop:

Gevangen
De vogel
In zijn vlucht
Ik geef hem lucht
Vlieg
 
Goud
In vrijheid
Als een Libelle
Transformeer ik steeds weer
Ik ben!
 
Lichtblauw
Een avontuur
Weerspiegeling in water
Ik luister naar anderen
Verrast